2018. február 6., kedd

Féfi és nő közös útja egymás nélkül




Férfi és nő közös útja egymás nélkül


A férfiből kivett oldalbordából lett az asszony megformálva. Mindez azt üzeni, hogy a férfiből húsbavágó módon hiányzik valami, ami nem más, mint maga az asszony. Erre Ádám rá is felel ott a teremtés hajnalán: csontomból való csont, testemből való test. Így Éva sem találhatja meg a helyét máshol, mint Ádám mellett, számára a megérkezettség az oda illeszkedésben ölthet testet.



Azonban a bűneset után felfordul a teremtésbeli rend. Ádám az átok kapcsán elszakad mély valójától, megfeledkezik igazi szükségéről, hogy
Éva a saját testéből való test. Rákényszerül, hogy küzdjön a biztonságért, a megélhetésért és
közben a saját testét – aki Éva - elhanyagolja. A házasságnak van egy természete: mindaz, amit beleteszünk, és amit nem teszünk bele, teljesvalóságával visszahat ránk. Szinte, amit a másikkal teszünk, azt magunkkal tesszük....


A bűneset elsodorta Ádámot saját, mély kapcsolódási vágyától. Évának a tőle kiforduló férfi miatt még jobban felerősödtek a félelmei, ezért epekedni kezdett. Ádámtól várja azt, amit az Édenben lehetett volna megélniük, a teljes biztonságot. Ráutalódik Isten helyett egy emberre.

A bűneset, mint egy lavina totálisan elsodorta
a férfit és nőt egymás mellől, kisodorta abból
a kötődési térből, ahol Isten-arcúvá válhattak volna. 

Tudják e az Ádámok, hogy hiányos az
életük Évával való szeretet kapcsolódás nélkül?

Vagy dübörög helyette az átok hangja: elég
az egzisztencia megteremtése! Na és Évák?
Megtaláltátok-e az áhított megérkezettsé-
get Ádámotok mellett? Vagy volt epekedés,
lett csalódás, számonkérések. Lehet máshova

is illeszkedni. De vajon adhat csak egy karrier, csak az anyaság olyan teljesség érzést, amire őszintén vágytok ott belül? Az oldalborda a mellérendeltségre is utal. A szülő és gyermek kötődése még nem egyenrangú. Isten az embert szabad szeretetkapcsolatra szánta önmagával is, emberi viszonylatokban pedig ezt a lehetőséget a házasságba helyezte el.

Van, hogy nem működik érzelmileg az emberek Isten-kapcsolata. Ilyenkor a párkapcsolatban is elakadások szoktak lenni. A kötődési tér a há-zasfelek között és Isten kapcsolatunkban ugyan az a lelki és szent tér. 
 Ezért az életünk ezen két fő
kapcsolódása erős hatással van egymásra. Milyen erők vannak a Te házasságodban? Segít e, vagy aka- dályoz e Isten felé való megszentelődésed útján?

Ahhoz, hogy az ember a szeretet szabad megélésének terébe beléphessen, először fel kell nőnie, és el kell oldódnia a szülőktől, a nekik való kiszolgáltatottságtól. 

Fel kell vállalni a belső autonóm létet, a valódi kiszolgáltatottságot,

ami szenvedéssel is járhat. A szülőktől való függés képes szétsodorni a férjet és feleséget egymás mellől, és lényegi hivatásuktól; hogy
Krisztus-arcúvá váljanak.

Kiben, miben van a biztonságod? Tudsz e csak
Istentől függni?


Egyetlen megoldásunk van a bűneset szétziláló,

szétsodró és Isten eredeti tervétől elsodró
erejével szemben: a Jézus Krisztus. Őbelé vetett bizalomban, nem kell letagadni a valós szükségeket, vágyakat, létünk megoldatlanságát, sőt felvállalhatjuk a szeretettel járó fájdalmat is.


Hiszen ki is tudná ezt jobban, mint Isten, aki
kiszolgáltatta magát a szeretet jogán az embernek, akinek meddő küzdelme népe szeretetéért oda torkollik, hogy még az Egyszülöttet is oda kellett adnia. És adta. Érted és értem. Értünk.


Adta a ti házasságotokért is!
 Szeretettel
Szőke Etelka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése